Header Reklam
Header Reklam

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; 'Çağdaş bir kent için birlikte yönetiyoruz'

01 Temmuz 2008 Dergi: Mayıs-Haziran 2008
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; 'Çağdaş bir kent için birlikte yönetiyoruz'

Çanakkale yerleşim tarihi Milattan Önce 3 binli yıllara dayanan Anadolu ile Avrupa, Akdeniz ile Karadeniz arasında köprü vazifesi gören, Truva ve Çanakkale savaşları ile tarihin en kanlı savaşlarına sahne olan kent...

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, barışın en güzel çağrısını yaptığı kent... "Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar... Burada bir dost ülkenin toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar. Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız, bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır".

Böylesi büyük ve tarihi bir misyonu olan Çanakkale'yi, Çanakkale'nin bugünkü durumunu, yapılan çalışmaları Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan ile konuşuyoruz....

 

Gökhan; "Çanakkale sahip olduğu tarihsel miras ve doğal güzellikleri ile tüm dünyaca tanınan bir kent olması yanında geçmişini koruması ve geleceğe aktarması gereken bir kenttir. Adını yıllarca sahne olduğu savaşlarla duyurmuş ama artık barışı çağıran, barışla anılmak isteyen bir kenttir. Savaş bu topraklarda barışı doğurmuştur. İşte tüm bu nedenlerle Çanakkale'nin misyonu son derece önemlidir" diyor.

 

e-Belediye: Türkiye Cumhuriyeti'nin doğuşunda Büyük Çanakkale Savaşı'nın destansı zaferinin önemi büyüktür. Öncelikle Çanakkale'nin bu misyonu hakkında ne düşündüğünüzü öğrenebilir miyiz?

 

Ülgür Gökhan: Çanakkale sahip olduğu tarihsel miras ve doğal güzellikleri ile tüm dünyaca tanınan bir kent olması yanında geçmişini koruması ve geleceğe aktarması gereken bir kenttir.

Dünya mirası listesinde yer alan Troia Milli Parkı, Gelibolu Yarımadası, Kazdağları ile eşine az rastlanır değerleri topraklarında barındıran bir kenttir. Adını yıllarca sahne olduğu savaşlarla duyurmuş ama artık barışı çağıran, barışla anılmak isteyen bir kenttir. Savaş bu topraklarda barışı doğurmuştur. Çanakkale Savaşlarında savaşmak üzere karşı karşıya gelen ulusların torunları, bugün dostluk ve barış içinde bu topraklarda yitirdiklerini birlikte anıyorlar. İşte tüm bu nedenlerle Çanakkale'nin misyonu son derece önemlidir ve bizlerde bu önemli sorumluluğun bilinci ile çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Çanakkale'nin tanıtımıyla ilgili yaptığımız tüm etkinliklerin, çalışmaların öznesini barış olarak belirleyerek, kentimiz topraklarının ev sahipliği yaptığı değerleri doğru bilgilerle tüm kentlilerin tanımasını ve özümsemesini sağlıyoruz.

 

e-Belediye: Yerinden yönetim, yerelleşme kavramına nasıl bakıyorsunuz?

 

Ülgür Gökhan: Dünyada kentlerin ve bölgelerin ihtiyaçlarının,  gelişimlerinin, niteliklerinin farklılık göstermesiyle yerelleşme kavramı da bir gereklilik olarak ön plana çıkmıştır.

Toplumdan aldığı yetki ile toplumun kaynaklarını kullanarak ve yine topluma hizmet sunmak için oluşan kamu yönetimi, son yıllarda üzerinde en fazla tartışılan konular arasında yer alıyor.

Kamu yönetiminde etkinlik, verimlilik ve kalite arayışları sonucunda yeni kamu yönetimi denilen yaklaşım güç kazanmıştır. Yeni kamu yönetimi anlayışı, özel sektör yönetim anlayış ve tekniklerinin benzerlerinin kamuda uygulanması ve müşteri odaklı bir kamu kültürünün oluşturulması anlamına geliyor. Yeni anlayışta vizyon sahibi, yetkiyi paylaşan, risk almakta arzulu, yenilik ve değişikliğe açık yönetici tipinin ve başarıyı ödüllendiren, ekip çalışmasına yönelmiş, vatandaş ve kalite odaklı bir yönetim anlayışının benimsendiğini görüyoruz.

Tarihi ve doğal dokuya özen gösteren, çağdaş ve fiziksel mekanları tasarlayan, sosyal ve kültürel etkinliklerde aktif rol alan, katılımcı demokrasi ve yönetişim ilkesine bağlı yerel yönetim anlayışı ile hareket eden, yasal düzenlemelerin vermiş olduğu görev, yetki ve sorumluluk bilinciyle, sosyal demokrasinin temel anlayışı olan katılımcı, sosyal adaleti gözeten, rasyonel hizmet ve yatırımlarda bulunan, hizmet dağıtımında adil, hesap verebilir "Önce İnsan" temel ilkeleri ile tanımladığımız "Kentlileşmeyi Başaran Kent Yönetimi" misyonumuz doğrultusunda, her şey daha çağdaş bir kent için diyoruz.

 

e-Belediye: Sosyal belediyeciliği nasıl tanımlıyorsunuz?

 

Ülgür Gökhan: Sosyal belediyecilik, halkın yalnızca şehircilikle ilgili olan ihtiyaçlarını karşılamak değil, insan olmanın gereği, genci yaşlısı engellisi herkesin barış içinde, yaşam kalitesini arttıracak, estetik beğenilerini besleyip geliştirecek, hayatını kolaylaştıracak, alanlar oluşturmak, faaliyetler düzenlemek ve tüm bunların sürdürülebilirliğini sağlamaktır. İnsanların kentli olduklarının farkındalığını attığı her adımda hissetmesini sağlayacak, gelir grupları arasındaki farklılıkların en az seviyede hissedilebilir olması adına projeler üretmektir. Türkiye'deki uygulamaları da başarılı buluyor, artarak çoğalmasını diliyorum.

 

e-Belediye: Belediyenizin yürüttüğü "Yerel Yönetim Reformuna Destek Projesi" hakkında bilgi alabilir miyiz?

 

Ülgür Gökhan: "Yerel Yönetim Reformuna Destek Projesi-(YYRDP)" İçişleri Bakanlığı tarafından yerel yönetim birimlerinin ellerindeki kaynaklar ile sorumlu oldukları vatandaşa en iyi hizmeti götürebilmeleri için ihtiyaç duydukları bütçe yapma ve uygulama araçlarını kullanma kapasitesi kazandırmayı amaçlayan bir projedir. Finansmanı Avrupa Komisyonu Meda Fonu'ndan karşılanmıştır. Projenin yürütücü ve teknik desteği Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)  tarafından karşılanmıştır.

Proje kapsamında kurumsal mali süreçler incelenmiş ve özellikle son dönemde meydana gelen yasal mevzuattaki değişikliklere uyum süreci hızlandırılmıştır. Süreç iyileştirmelerinin yanında bütçe, yatırım programı, stratejik plan ve performans programları konusunda ilgili personelin eğitimi sağlanmıştır.

Belediye hizmetlerinin algılanması ve kalitesinin belirlenmesine yönelik memnuniyet anketleri gerçekleştirilmiştir.

Tüm bu çalışmalarla eş zamanlı karar süreçlerine vatandaşın katılımını sağlamak, hesap sorma ve verme alışkanlıklarını geliştirmeye yönelik bizim de özel çabamız ile katılımcı bütçe "Çanakkale Modeli" hazırlama çalışmaları başlatılmış ve bugün de devam ettirilmektedir. Bu süreç de "Çok Yıllı Yatırım Programı ve Bütçesinin Hazırlanması"na ilişkin kurumsal ve diğer yerel yönetimlere örnek olabilecek bir yönetmelik hazırlanmıştır. Diyebiliriz ki biz bütçe kararlarımızı sokak da yaşayanlarla birlikte alıyor, hizmetlerimizi değerlendiriyor ve önceliklerimizi sıralıyoruz.

 

e-Belediye: "Katılımcı Süreç ve Katılımcı Bütçe" çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

 

Ülgür Gökhan: Çanakkale de katılımcı süreç incelenmeye başlandığında 1996'lı yıllara geri dönülmesi gerekir. Şehir Konseyi'nin kurulması, Organize Sanayi Bölgesi'nin yer tespiti, ÇEYAP ve sonrasında Yerel Gündem 21 uygulamasının başlaması, Kent Konseyi ve bugünlerde de Katılımcı Bütçe ve Kent Eylem Planı, tüm bu süreçler kente bir takım kazanımlar sağladı. Çanakkale'de sivil toplum örgütleri birlikte hareket etmeyi bilen ve hepsinden önemlisi Çanakkale için karar mekanizmalarına katılma kabiliyeti yüksek örgütlerdir. Katılımcı Bütçe Modelini tercih etmemizde bu yüzdendir.

Hepimizin bildiği üzere biz yerel yöneticiler kente ait kaynakları onlardan aldığımız yetki ile kullanırız, hizmet üretiriz. Kaynakları kullanırken de bir masanın etrafına oturur ve bu sene bunu yapalım şunu yapmayalım deriz. Yeni anlayışımız bu süregelen alışkanlıkların değişmesi gerektiği yönünde. Bu yaklaşımla 5 yıllık stratejik planımızı ve yatırım programımızı hazırlarken de katkılarını aldığımız kentlilerin karar süreci olarak tarif ettiğimiz ve fikirlerin meşrulaştığı bütçe süreçlerine katılması, sadece seçim dönemlerinde değil her an hesap sorması, faaliyet ve hizmetlerimizi değerlendirmesi bizim için çok daha önemli. Katılımcı Bütçenin ilk doğduğu yer Porte Allegra'dır ve bugün Almanya, İngiltere, Fransa gibi birçok ülkede 350'ye yakın kentte uygulanmaktadır. Yerel Yönetim Reformu'na Destek Projesi ile başladığımız çalışmalarımız kapsamında İngiltere'de örnek modelleri inceleme şansımız oldu.

Çanakkale için oluşturduğumuz modelde ana bileşenler; muhtarlar, belediye, kent konseyi ve vatandaşlarımızdır. Muhtarlar ile birlikte mahalle toplantılarını organize ediyoruz. Çanakkaleliler ile buluşuyoruz ve genel yaklaşımımızı paylaşıyoruz. Mahalle toplantılarında iki önemli sorgulama gerçekleşiyor. Mevcut hizmetlerden memnuniyet, gelecek beklentilerinde mahalle ve kentin öncelikleri. 7 hizmet sandığımız var, toplantıya katılanlara da her biri bir puan değerinde "benim önceliğim kartlarından" 10 adet dağıtıyoruz. Sonra da haydi bütçe yapmaya diyoruz. Bu süreçte, karşılıklı hem iletişimimizi güçlendirmeyi hem de karar süreçlerindeki sorumlulukları paylaşmış oluyoruz.

Yapılan mahalle toplantılarından elde ettiğimiz ilginç bir sonucu sizinle paylaşmak isterim. Fevzi Paşa Mahallesi, fiziki kentleşmenin tamamlanamadığı, yoksulluk sınırlarının altında bir mahallemizdir. Oylama yapıldığında sandıktan yol, alt yapı, ya da iş istekleri çıkar diye düşünüyorsunuz ama yanılıyorsunuz. O mahallede yapılan oylama sonucunda birinci öncelik sosyal ve kültürel alanlarda üretilecek hizmetlerin arttırılması çıktı. Bizi önce eğitin ve geliştirin nasıl olsa yolumuzu alt yapımızı yapacaksınız diyorlardı. Bu çalışmanın en büyük katkılarından biri de budur birlikte düşünmek.

Mahalle toplantılarından çıkan bu sonuçlar, kurumsal bütçe çalışmalarımızla ilişkilendiriliyor ve bir sonraki yıl bütçemiz buna göre hazırlanıyor.

3 aylık dönemlerde aylık gelir ve gider bütçelerimizi web sayfamızda yayımlıyoruz. Mahalle toplantılarında bir önceki döneme ait gerçekleşmeler hakkında bilgi veriyoruz.

Ayrıca yine katılımcı bütçe çalışmaları kapsamında bu sene başlattığımız "Benimde Söyleyecek Sözüm Uygulanacak Projem Var" adı altında proje yarışmamız var. "Yoksulluk" ve "Belediye Hizmetlerinin Geliştirilmesi" başlıklarında en az iki ortaklı olmak koşulu ile fikirleri alıyor, projelendiriyoruz. Ekim ayında da 7 proje seçilecek ve uygulanacak.

 

e-Belediye: Çanakkale'nin stratejik hedeflerinde neler var?

 

Ülgür Gökhan: Çanakkale Belediyesi olarak 2006 yılında katılımcılık temelli 5 yıllık stratejik planımız hazırlanmıştır. Vizyon, misyon ve temel politikalarımız yanında yedi alan altında stratejik amaç ve hedefler belirlenmiştir. Amaçlarımızdan örnek vermem gerekirse Mali Yönetimde "Katılımcılığı esas alan, güçlü ve sürdürülebilir bir mali yapı oluşturmak ve yönetmek; Kentsel Gelişme ve Yapılanmada "Kent planlarının işlerliğini kentte yön verecek şekilde arttırmak ve imar planları üzerinde kent kaynakları yönetiminin sürdürülebilir gelişimini sağlamak"; Alt Yapıda "Çağdaş standart ve normlarda kentin teknik alt ve üst yapı sistemlerini kentsel gelişmeye paralel olarak geliştirmek"; Ulaşımda "Ulaşım alt ve üst yapısını çağdaş normlarda yapılandırmak ve toplu taşıma kültürünün gelişmesini sağlamak"; Çevrede "Çevre koruma ve kullanma dengesi çerçevesinde daha temiz ve yaşanabilir bir kentsel ortamın oluşturulmasını sağlamak"; Sosyal ve Kültürel Kent Yaşamında "Kamu, özel, sivil toplum birlikteliğinde katılımcı mekanizmaları geliştirmek, kentlilik bilincini arttırmak ve birlikte yönetimi uygulanır kılmak".

 

 

e-Belediye: "Çanakkale Merkez Kentsel Yenilenme Projesi" hakkında bilgi alabilir miyiz?

 

Ülgür Gökhan: Belediyemiz, 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 73. Maddesi çerçevesinde, kentimizin merkezi bölgesinde bulunmakla birlikte, yapısal olarak köhneleşmiş ve fonksiyonel olarak dönüşümüne ihtiyaç duyulan, eski küçük sanayi bölgemize yönelik bir "Kentsel Dönüşüm" çalışması başlatmıştır. Proje alanı, batısında Atatürk Caddesi, kuzeyinde Muhtar Hüsnü Akkoyun Caddesi ve Demircioğlu Caddesi, güneyinde Sarıçay ile sınırlı olan alan ile, Sarıçay'ın güneyinde Barbaros Mahalesi'nde Küçük Sanayi olarak bilinen, Hacı Mustafa Bey Caddesi ile Reşat Tabak Caddesi arasında kalan yaklaşık 5.6000 m2 büyüklüğündeki alanı kapsamaktadır. Kentsel Dönüşüm Projemiz, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile işbirliği içerisinde yürütülmektedir. Bu çalışma ile proje alanındaki küçük sanayi faaliyetlerinin, yeni sanayi sitesine taşınarak desantralizasyonunun sağlanması ve bölgenin yeniden yapılandırılması hedeflenmektedir. Ayrıca proje kapsamında, bölgede sosyal ve ekonomik kalkınma da hedeflenmekte olup, bu doğrultuda meslek edindirme kursları açılması, sosyal ve kültürel aktivite programları düzenlenmesine yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Hak sahipleri ile anlaşma yolu esas alınarak yürütülecek olan proje kapsamında, halen hak sahipleri ile bire bir görüşmeler devam etmektedir.

Ayrıca, belediyemiz kentsel sit alanı içinde, batı yönünde İskele ve Çimenlik Kalesi, güney yönünde Sarıçay, doğu yönünde İnönü Caddesi ve kuzey yönünde Cumhuriyet Meydanı'nın içinde bulunduğu, yaklaşık 57.000 m²'lik alanı "Yenileme Alanı" olarak belirlemiştir. Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun onayı sonrasında, ilgili kanun gereği, Bakanlar Kurulu'nca da onaylanmıştır. Bu konuya ilişkin çalışmalar da, Belediyemiz İmar ve Şehircilik Müdürlüğü-Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) tarafından yürütülmektedir.

 

e-Belediye: Çanakkale tarihi evleri ve restorasyon çalışmaları ne aşamada?

 

Ülgür Gökhan: Koruma ve yaşatma çalışmalarımız Çarşı Caddesi'ndeki cephe iyileştirmelerle devam etmektedir. Cephe İyileştirme çalışmalarımız kapsamında 44 adet yapının cepheleri iyileştirilerek kullanıma sunulmuştur.

Bu çalışmaların yanı sıra tescilli ve bakıma muhtaç taşınmazlarla ilgili projeler üretilerek; kamusal kullanıma sunulmak ve örnek olma amacıyla satın almalar yolu ile eski eserler elde edilmektedir. Yapılan çalışmalarla Korfmann Kütüphanesi tamamlanarak hizmete açılmıştır. Fetvane Sokak'taki Kent Müzesi ve Arşivi Binası ile Hasan Mevsuf Sokak'taki sanat ve sanatçı evlerinin de yapımları tamamlanarak hizmete açılmak üzeredir. Ayrıca bakım ve onarımları yapılmayan tescilli yapıların da kamulaştırma yolu ile belediye mülkiyetine geçmesi sağlanmıştır. Bu amaçla eski depoların bulunduğu alanda Sarıçay'a cepheli 110 m²'lik tescilli depo ile Mehmetçik Bulvarı'nda 200 m²'lik alana sahip tescilli yapı belediyemiz mülkiyetine geçmiştir. Bu yapıların da röleve ve restorasyon projeleri belediyemizce hazırlanmaktadır. Böylelikle hazırlanan örnek projeler ile kentlilerin eski eserleri kullanarak korunması sağlanmaktadır.

 

e-Belediye: Çöp Depolama Alanı inşası konusunda bilgi alabilir miyiz?

 

Ülgür Gökhan: Çanakkale Bölgesel Katı Atık Yönetim Projesi hızla sürdürülüyor. Bu proje bileşenlerinden biri olan yeni ve "Düzenli Depolama Sahası Yapım İşi"ne yönelik 8 Ekim 2007'de CFCU'da yapılan ihale kapsamında yüklenici firma Strabag-Acarlar'a 8 Şubat 2008?de yapılan yer teslimi sonrası Orman Bölge Müdürlüğü'nden arazi tahsis belgesi Birliğimizce alındıktan sonra, proje sahası içerisindeki bitki örtüsü Bölge Müdürlüğünce temizlenmeye başlanmıştır. Müteahhit 80 kişilik yatakhane, yemekhane ve ofis binalarının kurulumunu ve kalıcı telefon ile elektrik hatlarının tesisi ve su hattı çalışmalarını tamamlamıştır. Günümüze kadar 39.675 m3 bitkisel toprak, 454.000 m3 derin kazı ve 18.500 m3 kil altı dolgu çalışmaları yapılmıştır. Birinci hücrenin yapım işi devam etmektedir. Danışman firma teknik uzmanları da ilk etapta proje kapsamındaki rehabilitasyonu yapılacak 5 sahaya ilişkin detay proje ve ihale dosyalarını hazırlamıştır. Danışmanlar projede ÇAKAB ve AB adına inşaat firmalarını ve inşaat işlerini denetleyen teknik ekip ve Kapasite Geliştirme Programı kapsamındaki ekip olarak iki farklı konudaki çalışmalarını 13 Ocak 2010 yılına kadar sürdürecektir.

Proje bileşenleri kapsamındaki 5 Eski Çöp Döküm Alanının Rehabilitasyonu Ve Kapatılması İnşaat İhalesi de 15.10.2007'de yapılmış ve Yüklenici Firma Ağaoğlu-Bortor'a 3 Nisan 2008'de yapılan yer teslimi sonrası yüklenici firma 3 pasif sahadan (Çardak Kadıbayırı Mevkii, Çardak Göl Mevkii, Lapseki Topraklı Mevkii) işe başlayarak bu sahaların rehabilitasyonunu tamamlamış ve aktif olan Lapseki-Millet Çiftliği'nde çalışmaya başlamıştır.

 

e-Belediye: Kazdağları'nda maden arama faaliyetleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

Ülgür Gökhan: Kazdağları bir dünya, tarih ve kültür mirasıdır. Sahip olduğumuz önemli değerlerin korunması her şeyden önce bir yurttaşlık görevidir.

Kazdağları'nda toprağın derinliklerinde bulunan altın, yörenin oksijeninden, suyundan, zeytininden, endemik bitkilerinden, hayvan türlerinden daha değerli değildir.

Son dönemlerde gündeme gelen altın arama çalışmalarına halkın tepkisi çığ gibi büyümektedir. Bu nedenle ulusal basının da büyük ilgi gösterdiği birçok etkinlik yapılmakta ve ortak mesaj verilmeye çalışılmaktadır.

Bizde Çanakkale Belediye Meclisi'nde, tüm üyelerin oybirliği ile Kazdağları'nda altın aranması ve altın işletmeciliği yapılmasına "Hayır" kararı aldık. Alınan karar Çanakkale halkının kararını yansıtmaktadır. Bu kararda birinci talep, Kazdağları'nın Çanakkale il sınırı içerisinde kalan ve bitki faunası, su kaynakları bakımından önemli potansiyel oluşturan bu bölgenin "Milli Park" ilan edilmesi, ikinci talep altın madeni arama çalışmalarına son verilmesi ve arama ruhsatı almış firmalara kesinlikle işletme ruhsatı verilmemesidir.  Çanakkale Belediye Meclisi'nin almış olduğu bu karar, çevre belediyelere de örnek olmuş ve onlarda benzer kararlar alarak bu sürece katkıda bulunmuşlardır.

 

e-Belediye: Altyapıda özellikle kanalizasyon, içme suyu hatları konusunda yenileme çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

 

Ülgür Gökhan: Kent canlıdır... Kent büyür, gelişir... Gelişirken onu beslemeniz, ihtiyaçlarını karşılamanız gerekir... Yaşaması içinde bazı öncelikler vardır...

 

Çanakkale gibi sürekli gelişme gösteren, üniversite ve turizm kenti olmayı kendine vizyon edinmiş bir kentte bu önceliklerin en önemlilerinden biri alt yapı yatırımlarıdır. Alt yapı tamamlanmadan üst yapının tamamlanması yanlış bir planlama olur ki bu da kaynakların boşuna kullanılmış olması demektir. Alt yapı sorunlarını çözmüş bir kent için artık işin en zor kısımlarından biri tamamlanmıştır ve artık kentin üst yapısına, kültürel ve sosyal yaşamına yatırım yapmak daha doğrudur.

Kentimizdeki doğalgaz çalışmaları nedeniyle, enerjimizin ve bütçemizin büyük bölümünü toprağın altındaki yatırımlara verdik. Alt yapı çalışmaları aslında, dezavantajlı yatırımlardır. Yapım aşamasında kent halkının yaşamını doğrudan olumsuz etkiler, sabır ister ve üzeri kapanınca bu dev yatırımlar akıllardan silinip gider. Olumlu etkileri onlarca yıl boyunca alt yapı sorunu olmayan bir kent yaşamı solunmaya başlandığında anlaşılır.

Bu nedenle Çanakkale Belediyesi olarak altyapı çalışmalarına büyük önem vererek kentin altyapısını kenti çok uzun yıllar rahat ettirecek şekilde yapılması adına çaba sarf ediyoruz. Kentlimizin sabır ve özveriyle katkı sunduğu çalışmalarda artık sona gelinmektedir. Önümüzde ki uzun yıllar boyunca, kentimizde alt yapı sorunları yaşanmaması adına, gelecek kuşaklara alt yapısı tamamlanmış bir kent emanet etmek adına yürüttüğümüz çalışmalarda kent halkı anlayışını esirgememiş ve çalışmalara destek olmuştur. 

İnsan sağlığı bizim için önemli içme suyu hatlarını çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde yapılandırıyoruz 8,5 km?lik içme suyu şebekesini yeniledik. Arıtma tesisi-depolar, depolar-şebeke düğüm noktaları arasındaki içme suyu hatlarını yeniledik. 7 mahallede bölgesel içme suyu vana yapım projeleri. Arıza, patlak, bakım, onarım gibi nedenlerle oluşan su kesintileri ve su kayıplarının en aza indirilmesi, bunlardan kaynaklanan mağduriyetin en alt hizmet sürekliliğinin ise en üst seviyede sunulması amacıyla İsmet Paşa, Cevat Paşa ve Barbaros Mahallelerinde "Bölgesel Vana Projesini başlattık. 22 km yağmur suyu kanal inşaatı yaptık.Kent genelinde bulunan toplam 120 km kanalizasyon hattının 34 km"sini yeniledik.

 

e-Belediye: Çanakkale Boğazı üzerine yapılması düşünülen köprü ve diğer seçenekler hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

Ülgür Gökhan: Çanakkale gelinmek, gezilmek istenen bir yer. Ulaşım kolaylığı sağlanırsa daha çok insanın geleceğini düşünüyorum. Şu anda boğaz geçişi için kent merkezine giren ağır vasıtaların yarattığı o sıkıntılı durum da köprü ile çözülebilir. Köprünün nereye yapılacağı çok önemli. Çünkü Sarıçay ve Kilitbahir arasında olmasında sakınca görüyoruz. Avrupa yakasında bulunan Kilitbahir'de Milli Park, Sarıçay tarafında ise kent merkezi söz konusu. Bizim öncelikli talebimiz tüp geçit. Bu yapılamıyorsa Sarıçay ve Kilitbahir arası dışında başka bir alana köprü olabilir.

 

e-Belediye: Çanakkale'nin turizm potansiyeli ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

 

Ülgür Gökhan: Sadece Türkiye'nin değil Asya kıtasının da en batı ucunda yer alan Çanakkale, tarih doğa ve kültürle iç içe geçmiş bir şehirdir. Günümüzde de çok kültürlü bir toplum yapısına sahip olan Çanakkale, farklı toplulukların bir arada barış içerisinde yaşadığı bir kenttir. Ve Çanakkale, Osmanlıların kurduğu az sayıdaki kentlerden biridir.

Asya ve Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran ve Akdeniz ile Karadeniz arasındaki bağlantıyı sağlayan iki doğal boğazdan biri konumundaki Çanakkale Boğazı ve çevresi, stratejik önemi dolayısıyla pek çok savaşa ev sahipliği yapmıştır. Balkan savaşlarının ardından patlak veren 1. Dünya Savaşı sonucunda ise boğazın önemi bir kez daha gündeme gelmiştir. Türkiye'nin en büyük adası olan Gökçeada ve üçüncü büyük adası olan Bozcaada Çanakkale karasuları içindedir..

Anadolu'daki en eski uygarlık merkezlerinin bulunduğu Çanakkale, ulusal tarihimizin en önemli olaylarının meydana geldiği Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı ile Truva Milli Parkını da sınırları içerisinde bulundurmaktadır.

Diğer taraftan 671 km sahil bandı, ada konumundaki iki ilçesi, muhtelif yerlerdeki termal kaynaklar ve zengin flora ve faunasıyla Kazdağları ilin en önemli turizm değerleridir. Yıllık yerli ve yabancı turist trafiği yaklaşık 2 milyon kişidir.

Çanakkale Belediyesi olarak kent turizminin geliştirilmesi için birçok çalışma yürütüyoruz. Yabancı dilde bir web sitesi hazırlayacağız. Dış ilişkiler birimi oluşturacağız. Dış kaynaklı fon alabilmek için turizm odaklı proje hazırlamak, kentteki turizm danışma birimlerinin işlerliğini artırmak, turizm sektörüne yönelik eğitim programları oluşturmak, deniz ve hava ulaşımının aktif hale getirilmesi için kamuoyu yaratmak, yat limanının kapasitesini arttırmak Geleneksel ve yöresel el sanatları ve faaliyetler için fiziki mekanlar yaratmak, tarihi ve kültürel alanlarda koruma ve yaşatma projeleri uygulamak gibi pek çok proje geliştiriyoruz.

 

e-Belediye: Çanakkale Belediyesinin kardeş kenti Pomezia- İtalya'da oluşturulan Çanakkale Meydanı hakkında bilgi alabilir miyiz?

 

Ülgür Gökhan: Gelir kaynağı sanayi ve tarıma dayanan 40.000 nüfuslu Pomezia kenti yaşayanları, kuruluşlarının Truva'dan yola çıkan atalarına dayandığına inanıyor. Truva savaşından sonra Enea, uzun yolculuklardan sonra bugünkü Pratica di Mare beldesinde bulunan Lavinium arkeolojik sit alanına ayak basarak Roma'nın temelini oluşturmuştur. Pomezia kenti ve bu alanda önemli çalışmalar yapan Tyrrhenum Derneği 2005 yılında Çanakkale ve Pomezia arasında imzalanan kardeş kent anlaşması ile devam eden ilişki sürecinde bir meydana Çanakkale Meydanı ismi verme kararı alındığı bildirdi.

Pomezia Belediye Meclisi'nde Belediye Başkanı, meclis üyeleri, Tyrrhenum Derneği üyeleri ile Çanakkale heyeti bir araya geldi. Buluşmanın ardından birlikte müzenin önündeki alana ismi verilen Çanakkale Meydanı'nın açılışı gerçekleştirildi.

 

e-Belediye: E-Belediye hizmetleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

 

Ülgür Gökhan: Aralık 2005'te Belediyemiz Otomasyon Sistemi ihalesini alan firma ile sözleşmenin imzalanmasıyla çalışmalara başlanmıştır.

E-belediyecilik kapsamında web sayfamız üzerinden şikayet ve öneri başvuru alınabilmekte ve başvuruların takibi yine web sayfamız üzerinden yapılabilmektedir.

En kısa vade de gerçekleştirmeyi düşündüğümüz projemiz; Web sayfamız üzerinden borç sorgulama ve tahsilat işlemlerinin yapılabilmesidir. Bu konudaki çalışmalarımız hızla devam etmektedir.

 


Etiketler


Slider Altına