Header Reklam
Header Reklam

Kamu Teknoloji Platformu Başkanı Erdem Akçıl: “Önümüzdeki 3 yıl, akıllı şehirler için büyük projelerin hayata geçeceği bir dönem olacak”

24 Nisan 2017 Dergi: Mart-Nisan 2017
Kamu Teknoloji Platformu Başkanı Erdem Akçıl: “Önümüzdeki 3 yıl, akıllı şehirler için büyük projelerin hayata geçeceği bir dönem olacak”

Gelecekte yaşam nasıl olacak, geleceğin otomotivleri tüketici ile ne zaman buluşacak, e-devlet gelecekte neler sunacak, geleceğin tarımı nasıl olacak, enerjide tüketiciyi neler bekliyor? Bunların hepsi 24 Mayıs’ta düzenlenecek olan Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı’nda cevap bulurken, konuya ilişkin görüşlerini aldığımız Kamu Teknoloji Platformu Başkanı Erdem Akçıl, Türkiye’de akıllı şehirler pazarını değerlendirerek ,2018 yılında Kayseri’de faaliyete geçecek olan pilot akıllı şehir uygulamasının müjdesini verdi.

Türkiye’de akıllı şehirler pazarındaki gelişmeler neler?

Henüz yolun çok başında olmamıza rağmen, Türkiye’de oldukça güzel gelişmeler var. Bu konuda devlet politika oluşturma kararı aldı ve düğmeye bastı. 2017-2020 dönemi büyük projelerin hayata geçirileceği bir dönem olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu yıl akıllı şehirler strateji eylem planı açıklayacak. Belediyelerin büyük dönüşüm ve yatırım projeleri için ihtiyaç duyduğu finansal konular çözülecek. Horizon 2020 fonları kapsamında belediyelere önümüzdeki yıl önemli kaynaklar gelecek.

Kamu Teknoloji Platformu akıllı şehirler konusunda neler yapıyor?

Kamu Teknoloji Platformu’nun başlatmış olduğu Akıllı Şehirlere Dönüşüm Hareketi” kapsamında belediyelerimizin ihtiyaç duyduğu teknolojinin yanı sıra, dönüşüm için gerekli olan finansman modelleri, uluslararası standartların uygulanması, personel eğitimi, toplumsal entegrasyon, kamuoyunun bilgilendirilmesi, teknik dokümantasyon-içerik gibi konularda da kapsamlı kaynakları kullanıma açtık.

Potansiyeli yüksek ve dönüşümü hızlı olabilecek Türkiye’de şu an 6 belediye var. Bu belediyelerimiz ile ortak çalışmalarımız olacak. Ankara’da trafik ile ilgili çok ciddi bir ar-ge projesine başladık, pilot yatırımlar yakında başlayacak. Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Türkiye’nin en kapsamlı çalışmalarından birine imza atıyoruz. Kamu-özel sektör işbirliği ile şehir meydanında 10 milyon TL değerinde bir yatırım gerçekleşecek. Belediye ile birlikte pilot bir bölgede enerjiden, trafiğe, alt yapıdan sosyal projelere akıllı şehirler ile ilgili 23 farklı projeyi hayata geçirerek 2018’in ilk çeyreğine kadar tamamlamış olmayı planlıyoruz. Bu çalışma diğer belediyelere de örnek olacak. Tasarruf edilecek miktar ve proje deneyimi kamuoyu ile paylaşılacak. Daha sonra proje il genelinde ve diğer illerde yaygınlaştırılacak. Bunun yanı sıra kurduğumuz akıllı şehirler akademisinde de tüm belediye personellerini eğitiyoruz.

Kamu Teknoloji Platformu’nun geleceğe yönelik diğer faaliyetlerine de değinebilir misiniz?

Şehirler ile ilgili veri standartları konusunda çalışmaya başlayacağız, şehre yatırım yapmak isteyen hem yatırımcılara hem de girişimcilere rehber olacak, tüm konuları kapsayan dünya standartlarında veri setleri olacak. Daha sonra Kalkınma Bakanlığı ile birlikte akıllı şehirler endeksi oluşturacağız, önemli bir yarış başlayacak. Türkiye’nin kalkınma sürecinde teknoloji rolü değişmesi için çok kritik bir adım olacak.

24 Mayıs’ta Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı’nın ikincisi düzenleniyor.  Konferansın bu yılki içeriğini anlatabilir misiniz?

Konferans “Akıllı Şehir:360” konsepti ile gerçekleşecek. Ulaşım, sağlık, enerji, nesnelerin interneti, tarım, akıllı binalar  gibi bir çok konu işlenecek. Kamu kurumları politikalarını anlatacak, belediyeler başarılı örnekleri, özel sektör de yeni çözümlerini sunma şansını elde edecek.

Konferansa kimler katılım sağlıyor?

Geçen yıl Hollanda konuk ülke olarak yer almıştı ve Amsterdam Belediyesini misafir etmiştik. Bu yıl yine çok önemli konuklarımız var. 2016 olimpiyatlarına ev sahipliği yapan Rio Belediye Başkanı Eduardo Paes aramızda olacak. Katar’da dünyanın ilk sıfırdan kurulan şehri olan “Lusail City” tanıtılacak. Şehir planlama ve inovasyon konularını da Milano Belediyesi’nden Akıllı Şehir Uzmanı Piero Pelizzaro yer alacak. Bunun yanı sıra konferansın Ankara’da yapılması çok önemli çünkü karar vericiler ve kamu kurumları burada. 50’ye yakın belediye başkanı misafirimiz olacak. Belediyelerin yaptığı faaliyetleri kamu kurumları ve kamuoyu ile paylaşmaları için çok iyi bir fırsat. Ayrıca; valilikler, kalkınma ajansları, ilçe belediyeleri ve teknokentler katılım gösteriyor.

Global şirketler ise; Türkiye’yi anlamak, kamu politikalarını yakından takip etmek için yoğun ilgi gösteriyor. En önemlisi de sadece teknoloji ile ilgili değil, şehir planlama şirketleri, inşaat sektörü, alt yapı sağlayıcılar, ulaşım sektörü de yoğun ilgi gösteriyor. Bu yıl yenilenebilir enerji alanında önemli gelişmelerin ve katılımın olmasını bekliyoruz. 



Slider Altına