'3 Boyutlu Konya' dönemi başladı
Konya Büyükşehir Belediyesi, 3D Kent Rehberi ve 3D Sanal Tur hizmetini www.konya.bel.tr web adresindeki Kent Bilgi Sistemi bölümünde başlattı. Sistem ile şehir plancıları, mimarlar, sanat tarihçileri ve vatandaşlar; cadde ve sokakları, resmi kurumları, gidecekleri yer ve binaların konumlarını 3 boyutlu olarak görebiliyor. Türkiye’de ilk defa Konya Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı Eğik Hava Fotoğrafı Yöntemi’yle elde edilen 3 Boyutlu Kent Modeli Projesi’nin ilerleyen yıllarda hayata geçirilecek pek çok projeye ön ayak olacağını dile getiren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, ilk etapta şehir merkezinde Mevlana Kültür Vadisi’ni de içine alan 300 kilometrekarelik bir alanı kapsayan projeyi önümüzdeki yıllarda şehir genelinde hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi. Başkan Akyürek, “3 Boyutlu Kent Rehberi ile belediyemizin vizyon projeleri sanal tura konulacak ve vatandaşların projeye katılımı sağlanarak, katılımcı anlayış geliştirilmiş olacak. Hayata geçirilen projelerin öncesi ve sonrası da 3 boyutlu görülebilecek” dedi.
3D Kent Rehberi’nin Turizm Portalı’na da zemin oluşturacağını ifade eden Başkan Akyürek, sistemle ilgili şu detayları verdi: “Vatandaşlar bilgisayar ortamında 3 boyutlu olarak adres sorgulaması yapabiliyor, binanın hangi saatte hangi cepheden güneş aldığı, gölge durumları gibi bilgilere 3D Kent Rehberi sayesinde ulaşabiliyor, hava durumunu anında ekrandan görebiliyor, mahallelerin siluetini çıkarabiliyor. Çalışma tam olarak hayata geçtiğinde şehir gelişimine esas planlama ve projelendirme çalışmalarında daha etkin ve verimli çalışmanın sağlayacak. Yeni planlama çalışmalarıyla ileride yapılacak binaların ne şekilde oluşacağının şimdiden algılanması sağlanacak, teknolojik imkânların getirdiği kolaylıkla vatandaşların imar planlarını anlaması kolaylaşacak ve böylelikle vatandaşın planlamaya katılımı da artırılacak.
Afet simülasyonu yapılabilecek
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği çalışma, teknik personelin plan-projeleri daha doğru ve kolay bir şekilde yapması sağlıyor. Plan için gerekli olan hâlihazır haritanın 3 boyutlu görülmesi sayesinde, bir bölgede yeni bir plan yapılırken çevresiyle silüet ve mimari açıdan uyumlu yeni yapıların oluşup oluşmayacağı daha rahat algılanabilecek.
Android ve İOS tabanlı cep telefonu ve tablet bilgisayarlarda da çalışacak şekilde hazırlanan 3D Kent Rehberi ve 3D Sanal Tur uygulamaları ile ayrıca başlangıç ve bitiş noktası verilerek en kısa yol analizi de yapılabiliyor. Bookmark uygulaması ile önceden tanımlı yapılara hızlı ulaşımın sağlanabilmesi, Kent Bilgi Sistemi ile entegreli mekânsal sorgulamalar gerçekleştirilmesi gibi uygulamaların yer aldığı projede, 3 boyutlu verilere göre sel, deprem gibi doğal afetler için senaryo üretilip çözüm aranabilecek, afet simülasyonu yapılabilecek. Böylelikle afet sırasında ve sonrasında yapılacakların afet öncesinde planlamasıyla müdahale ekiplerinin sevk ve idaresi hızlandırılacak, olası can kayıpları en aza indirilebilecek.
Tarihi binalar 3 boyutlu gezilebilecek
3D Sanal Tur’da ise, 3 boyutlu detay mimariye yönelik sanal gezi kapsamında ilk etapta seçilen İnce Minareli Medrese, Şerafettin Camii, Aziziye Camii, Sultan Selim Camii ve Mevlana Müzesi iç ve dış mekândan gezilebiliyor. Müzikle de desteklenen Sanal Tur’da, seçilen tarihi eser, “i” harfi ile tanımlı yerlerden yapının bölümleri ve tarihi hakkında iki dilde anlatılıyor.
Test yayınını 1 yıldır devam ettiren 3D Kent Rehberi ve 3D Sanal Tur, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin web sitesinde ana sayfadan Kent Bilgi Sistemi butonundan takip edilebiliyor.